Van kermissen en donderpreken – 14 april 2015

Eddie NiestenEddie Niesten,auteur van veel publicaties over landbouw- en voedselgeschiedenis, een zeer ‘gesmaakte’ voordracht over de voedselgebruiken in oorlogstijden. Nu kwam hij bij ons met zijn nieuwe voordracht ‘Kermis!’.

Wat is kermis ? Van oorsprong is kermis een plattelandsfeest om de goede oogst te vieren. Op het Vlaamse platteland werd het allerbeste van eigen kweek en teelt op de feestdis gebracht. In tegenstelling tot nu was ‘de kermis’ een uitzonderlijke gebeurtenis. Het jonge volk keek reikhalzend uit naar dit evenement

Het traditionele vermaak van toen heeft plaats gemaakt voor technologisch vernuft. Ook het kermismaal en de parochiale processie zijn er niet meer bij. Wat wel hetzelfde is gebleven? Kermis is een stukje wondere wereld waar je kan genieten van niet-alledaagse versnaperingen. Smoutebollen, suikerspinnen, honingwafels, pommes d’amour. Lekker toch? Eddie Niesten vertelt over de kermis van vroeger en nu met de nadruk op het kermiseten

Nadat de plaatselijke fanfare de kermis geopend had met nodige met de nodige muziek en drank was het op zondagmorgen de beurt aan de processie. Reeds lang op voorhand werd de rangorde in de processie uitgetekend en dan na de plechtige hoogmis was het dan zover. Ruiters, jeugdverenigingen, communiekantjes, zangkoor, notabelen gingen de pastoor onder de baldakijn voor door de straten en langsheen de versierde huizen. Bij ouderen of zieke inwoners werd halt gehouden om de Communie te bezorgen.

Na de processie was het vlug naar huis om aan de rijk gevulde feestdis aan te schuiven, want een feesttafel was het wel met tomatensoep met balletjes, Koninginnehapje, wit en rood vlees met groenten en kroketten.

Na de middag waren er de kermisattracties en ’s avonds was het bal. Andere luiken van de kermisdag zijn evenwel op sterven na dood. En zelfs het kermismaal heeft veelal de ‘moderne tijd’ niet overleefd, want nog slechts een minderheid van de gezinnen nodigt de (verre) verwanten uit. Nochtans denken velen met nostalgie terug aan dat mooie huwelijk van religieuze en wereldse feestviering

Tijd voor de pauzedrank en sanitaire stop.

Chris RosiersReeds bij het binnenkomen van de zaal mochten de aanwezigen kennismaken met Jacky, een pater, die bij het intreden in het klooster een artiestennaam Norbertinus heeft aangenomen, aldus zijn tweelingbroer en kok Juul. (zelfde persoon in de huid van acteur Chris Rosiers)

Met zijn donderpreek waarschuwt de pater ons voor het overmatig gebruik van drank, want hij heeft opgemerkt dat er tijdens de pauze het gerstenat rijkelijk vloeide. Zijn preek is doorspekt met geïndividualiseerde waarschuwingen aan het adres van de leden van de stuurgroep (Gaston & Maria, Jan …) en ja zelfs Marc van Praet is niet gespaard gebleven.

Nadat hij zijn humoristisch preek afgerond heeft verdwijnt hij van het podium om kort daarna terug te verschijnen als kok Juul (de zogezegde tweelingbroer van Jacky). Hij  heeft een licht spraakgebrek en vertelt over zijn wedervaren aan het hof.,hij was in dienst van prins Filip.

DSC_1595

 

Tot slot kondigt hij aan dat het tijd is voor de koffiemaaltijd met lekkere pistolets en koffiekoeken. Het kan ook niet anders want hij heeft ze klaargemaakt (althans zo laat hij ons geloven).

Bekijk hier de foto’s : http://sint-katelijne-waver-elzestraat.landelijkegilden.be/Inbeeld/albumid/6138218580322900385/albumtitle/Seniorennamiddag%20-%2014%20april%202015?picasaid=LG.Elzestraat

 

Plaats een reactie